Brainspotting

Zonder te hoeven praten een trauma of blokkade wegwerken, dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch werkt het zo. Brainspotting werkt met oogposities in combinatie met een focus op een gevoel of sensaties in het lichaam.

Dit maakt dat het niet perse noodzakelijk is dat je onder woorden kunt brengen wat je dwars zit of tegen houdt. Want soms kun je er gewoonweg niet je vinger op leggen en weet je het gewoon niet.

Hierdoor is brainspotting ook geschikt is voor het behandelen van trauma’s uit het preverbale stadium (onder de 2 jaar) en onverklaarbare of ongrijpbare fysieke klachten.

Brainspotting is ontdekt door David Grant. Hij paste EMDR toe en merkte op dat iemand aan het verwerken was terwijl ze naar 1 punt keek. Dit bleek een gouden observatie met interessante gevolgen.

Inmiddels heeft hij het fenomeen uitgebreid onderzocht en zijn er wereldwijd vele brainspotters actief. Er zijn diverse toepassingen en mogelijkheden in de aanpak bij brainspotting. Je kunt actief inzetten op trauma verwerking, maar als blijkt dat de spanning nog te groot is, kun je ook inzetten op spanning verlaging. Dit is een lichtere vorm van verwerking en geeft vaak een gevoel van opluchting.

Binnen gezinscoaching zet ik brainspotting, zo nodig, in bij zowel ouders als kinderen. Wanneer een gezin door een heftige periode is gegaan of ouders een ‘volle rugzak’ hebben, heeft dit vaak tot effect dat er een verhoogde mate van stress wordt ervaren, ook in ontspanning. Als er dan iets onverwachts of ongewenst gebeurt, is er niet veel voor nodig de spanning snel te hoog op te laten lopen. Brainspotting helpt bij het doorbreken van dit patroon. Hierbij wordt het eerst ingezet op ouders zodat zij een veilige haven kunnen vormen bij het brainspotten van hun kind(eren).

Individuele trajecten zijn vaak een combinatie van coaching en behandeling. Brainspotting kan veel losmaken en zorgvuldigheid is belangrijk bij het verwerken hiervan. Soms is een enkele sessie voldoende, bij complexere blokkades zijn er vaak meer nodig. Al kan een enkele sessie al een enorme opluchting geven.

Brainspotting wordt ook regelmatig ingezet als eenmalige interventie ter ondersteuning van een lopend traject bij een psycholoog, een fysiotherapeut of in samenwerking met een andere hulpverlener. Het biedt vaak een impuls binnen een vastgelopen behandeling of bij een onbegrepen klacht.

Brainspotting wordt zowel bij gezinnen thuis, als op locatie, als online aangeboden.

Na een brainspot-sessie geven mensen vaak aan vermoeid te zijn, kinderen vallen regelmatig in slaap, ook worden er lichamelijke reacties gemerkt als gapen, zuchten, een ontspannen gevoel of een gevoel van opluchting. Maar helaas soms ook spierspanningen, tintelingen, misselijkheid en vermoeidheid. Daarnaast zijn er vaak allerlei gedachten langsgekomen, goede ideeën, zijn er verbanden gelegd en zijn er herinneringen teruggekomen.

In de 2 dagen na de sessie gaat het verwerken nog even door. Dit kan zorgen voor een hogere sensitiviteit. Houdt daar rekening mee, gun jezelf de rust om het één en ander te verwerken en kijk niet op van fysieke signalen. Ook dat gaat voorbij.

“Gun het jezelf.”